www.ghid-asigurari.ro
RCA - Cum trebuie procedat dupa producerea daunei
Sub denumirea de accident de circulatie se regasesc evenimentele in care sunt implicate autovehicule. Evenimentul, in acest caz este produs pe un drum deschis circulatiei publice rutiere fiind urmarea nerespectarii regulilor de circulatie, eveniment care a avut ca rezultat prejudicieri materiale sau pierderi de vieti omenesti.
  Daca accidentul a avut loc pe un drum inchis circulatiei rutiere sunt aplicate regulile fixate de catre administratorul proprietatii in cauza. In cazul in care nu exista astfel de reguli, sunt aplicate cele privind circulatia pe drumuri publice.

Este bine ca in cazul producerii unui accident cei implicati sa procedeze corect din punct de vedere legal. Pentru aceasta ei trebuie sa cunoasca in primul rand, datele cu privire la accident sau prejudiciile produse, in vederea intocmirii unui proces verbal corect. Locul producerii accidentului, este foarte important a fi retinut, alaturi de repere de localizare cum ar fi: numere de telefoane, km exact unde s-a derulat accidentul, dar si topografia locului.
 
Directia de circulatie atat a persoanei in culpa cat si a celei prejudiciate, reprezinta un detaliu foarte important. Deasemenea in aceste cazuri numarul de inmatriculare ale automobilelor implicate in accident cat si numele conducatorilor auto dar si ora producerii accidentului, sunt detalii foarte importante. In situatia in care in urma accidentului s-au produs numai prejudicii materiale, se elibereaza partea carosabila pentru a nu bloca circulatia.

Este foarte important ca in cazul in care masina dumneavoastra a suferit avarii grave sa nu porniti motorul, ci sa incercati sa impingeti masina sau sa asteptati sa va fie remorcata, pentru a se evita riscul unui incendiu. Dupa ce s-a eliberat carosabilul cei implicati in accident prin lege trebuie sa se deplaseze la cea mai apropiata sectie de politie pentru a anunta accidentul si a da declaratii. In cazul in care accidentul s-a soldat cu raniti este foarte important ca masinile implicate in accident sa nu fie miscate pana la sosirea politiei.

In cazul in care ranitii sunt in stare grava, cel care a fost implicat in accident producandu-l trebuie sa ceara ajutorul altor conducatori auto si sa astepte sosirea ambulantei. Foarte important de retinut in acest caz, este sa nu se paraseasca locul producerii accidentului. Aceasta reprezinta o infractiune si se pedepseste conform legii (195/2002).

Conducatorii auto implicati in accident trebuie sa aiba asupra lor permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al automobilului, Cartea de identitate, alaturi de documentele de transport, alaturi de tichetul de asigurare pentru Raspundere civila auto pentru anul curent alaturi de o copie a politei CASCO conform celor stipulate in Codul Rutier.

Dupa ce ati primit copia procesului verbal de accident alaturi de asigurarea RCA a vinovatului care a produs accidentul, trebuie anuntata imediat societatea de asigurari de producerea acestui eveniment si elaborarea unui dosar de dauna. Acesta va fi evaluat si va fi despagubita persoana prejudiciata. Dupa repararea automobilului prejudiciat se va definitiva dosarul de dauna la societatea care trebuie sa se ocupe de acoperirea acesteia.

Pentru aceasta vor fi date societatii de asigurare facturile, chitantele fiscale, comenzile de lucru service alaturi de cererea de despagubire cu numele si semnatura asiguratorului. Pe langa aceste elemente dosarul trebuie sa contina declaratia de conformitate a dosarului alaturi de copia actului de cesiune a despagubirii.
RCA-Ieftin
Roviniete.ro
Abonament Newsletter
Inscrieti-va la Newsletterul Ghid-Asigurari.ro pentru a primi oferte, reduceri si informatii vitale in ceea ce priveste asigurarile!

© ghid-asigurari.ro 2010-2022