www.ghid-asigurari.ro
Asigurari de locuinte - Suma asigurata
In cazul asigurarilor de locuinte, suma care trebuie asigurata variaza de la caz la caz. Hotaratoare sunt particularitatile locuintei in cauza, anul in care a fost construita, structura, expunerea la cutremure, inundatii sau alte calamitati naturale, dar si valoarea de nou sau valoarea reala a cladirii.
  Elementele cele mai importante in acest proces sunt stabilirea si analizarea riscurilor asigurate si sumele de asigurare care corespund acestora. Suma asigurata in acest context, este defapt valoarea reala a imobilului.

Pentru stabilirea acestei valori, asiguratul trebuie sa comunice firmei de asigurare, anul constructiei, materialele folosite la construirea imobilului, finisajele interioare si exterioare dar si suprafata ocupata de imobil. Aceasta suma se stabileste de catre asigurat in momentul incheierii politei.
 
"Valoarea de nou" si "valoarea reala" sunt doua elemente fundamentale, in calculul sumei asigurate. In cazul "valorii reale" pentru cladiri, trebuie sa fie luate in calcul costul cladirii noi, folosind acelasi materiale si parametrii in constructie, pentru continut luandu-se in calcul costul de achizitie de nou a anumitor bunuri avand aceleasi caracteristici.

In cazul "valorii reale" se tine cont de costul de construire a cladirii noi, la care se ia in calcul deprecierea rezultata luand in calcul vechimea, gradul de uzura si starea de intretinere. In cazul continutului se ia in calcul costul de cumparare de nou a bunurilor din imobil, tinandu-se cont de deprecierea stabilita de vechime, gradul de folosinta, uzura morala, dar si stare de intretinere. Suma asigurata in acest caz va fi in permanenta adaptata valorii de reconstructie ca imobil nou a locuintei in cauza. Costurile in cazul asigurarii de locuinta variaza, la fel si prima de asigurare care se poate incadra intre 35 si 200 de euro pe an, luandu-se in calcul suma care a fost asigurata si riscurile acoperite.

Asadar, daca se ia cazul unui apartament cu doua camere, avand structura de beton si fiind construit in 1983, cu amplasare in centrul capitalei, in cazul asigurarii Eurocasa Standard, suma asigurata este de 120.000 de euro iar prima de asigurare anuala este de 60 de euro.

In cazul acestei asigurari riscurile acoperite sunt urmatoarele: riscul de incediu, de traznet, de explozie, de cadere a aparatelor de zbor, fum, gaz, vapori, cheltuieli de demolare, transport si evacuare.

In cazul asigurarii Eurocasa Medie unde suma asigurata este de 120.000 de euro, prima anuala de asigurare fiind de 120 de euro riscurile asigurate sunt urmatoarele: in plus fata de asigurarea Standard, riscul de cutremur dar si alte calamitati naturale.

Daca este vorba despre asigurarea Eurocasa Completa, suma asigurata fiind de 120.000 de euro si prima de asigurare 216 euro anual, riscurile acoperite in plus de asigurarea Medie sunt despagubirea daunelor produse de avarii la instalatiile de apa, furt prin efractie, talharie, evenimente socio-politice, acte de vandalism si raspundere civila a familiei in cauza, in locatia asigurata.

In cazul asigurarii Eurocasa Completa Plus, la care suma asigurata este 120.000 de euro, prima de asigurare fiind de 228 de euro anual, avantajul suplimentar celei Completa este ca nu se percepe vreun fel de fransiza in cazul furtului: talhariei sau avarilor la instalatiile de apa.

Iar in cazul asigurarii de tip Eurocasa Optim, la care suma asigurata este tot de 120.000 de euro, prima fiind de 180 de euro anual, sunt acoperite riscurile stipulate in cazul asigurarii Completa Plus cu exceptia Raspunderii civile si Raspunderii civile a familiei.

In momentul incheierii unei polite de asigurare casa de asigurare solicita documente care sa ateste caracteristicile tehnice ale cladirii in cauza. In acest sens se completeaza un chestionar prin care compania de asigurari constata ca imobilul a fost construit dupa 1940 si astfel are structura rezistenta de beton, otel sau caramida portanta. Se verifica totodata daca imobilul care se doreste sa fie asigurat se afla pe Listele Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Turismului incadrata la gradul de Risc seismic I sau II.
RCA-Ieftin
Abonament Newsletter
Inscrieti-va la Newsletterul Ghid-Asigurari.ro pentru a primi oferte, reduceri si informatii vitale in ceea ce priveste asigurarile!

© ghid-asigurari.ro 2010-2022