www.ghid-asigurari.ro
Asigurari obligatorii de locuinte
Implementarea asigurarii obligatorii de locuinta reprezinta un punct pozitiv pentru Romania, deoarece din moment ce asigurarea aceasta va fi obligatorie, fiecare roman va dispune de conditiile oferite de aceasta.
  Daca aceasta polita va fi aprobata de catre autoritati si se va acorda validitatea, astfel substituind asigurarea pentru dezastre naturale, asigurarea obligatorie de locuinte va inregistra o crestere considerabila a primei brute.

In ceea ce priveste gradul de acoperire, acesta poate fi estimat la un minim de 40%, care ar avea ca rezultat rezerve pozitive ale viitorului politei de asigurare. Astfel volumul primei brute, dupa cum afirma analistii, ar putea creste cu aproximativ 50 de milioane de euro. Acestia mai afirma, ca in ciuda primelor de asigurare mici (de 10 euro pe locuinta), proprietarii de casa initial vor respinge aceasta asigurare.
 
Asigurarea obligatorie de locuinta a fost implementata in Romania sub forma unei legi, adoptate in noiembrie 2008 si anume Legea 260, privind asigurarea obligatorie a locuintei si va fi aplicata incepand din data de 1 ianuarie 2010.

Prin Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, se reglementeaza conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor, aflate in posesia persoanelor fizice sau juridice, raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si indatoririle fiecarei parti contractante, dar si constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

In sectiunea a 2-a, referitoare la valabilitatea PAD este stipulat faptul ca asigurarea obligatorie de locuinta intra in vigoare de la ora 0 a zilei urmatoare celei in care a fost achitata prima obligatorie Se mai precizeaza faptul ca asigurarea obligatorie a locuintelor se prelungeste automat in cazul in care a fost achitata anticipat plata primei de asigurare, astfel eliberandu-se o noua PAD.

In sensul punerii in aplicatie al acestei legi, societatea Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va avea o misiune destul de dificila: va trebui sa dezvolte un sistem informatic prin care sa se gestioneze cele aproximativ 8,5 milioane de contracte. Prin urmare, aceasta lege, privind asigurarea obligatorie de locuinta, va fi pusa in aplicare de la data de 1 iulie 2010, cand se preconizeaza ca sistemul informatic pentru aceste contracte va fi functional.

Un element problematic, totusi o reprezinta latura financiara, deoarece multi romani afirma ca nu isi pot permite achitarea unei astfel de asigurari. Fiind minime, riscurile acoperite de aceasta polita, suma de asigurare va fi pana la pragul maxim de 20.000 de euro, prima pe an fiind cuprinsa intre 10 si 20 de euro pe an. Totusi cei care refuza sa incheie aceasta asigurare, risca o amenda de 500 de lei.

Celor care isi doresc o asigurare mai laborioasa, li se recomanda sa incheie si o asigurare facultativa, dar care sa acopere si riscurile de baza. De regula un astfel de contract de asigurare, ofera protectie, peretilor, fundatiei, acoperisului, scarilor, dar si anexelor locuintei (garaj, grajd, pivnita, pod), alaturi de bunurile din interior.

Astfel, chiar daca romanul trebuie sa scoata bani din buzunar pentru a-si asigura locuinta, aceasta asigurare este totusi utila, in sensul in care riscurile sunt din ce in ce mai multe si mai iminente.
RCA-Ieftin
Abonament Newsletter
Inscrieti-va la Newsletterul Ghid-Asigurari.ro pentru a primi oferte, reduceri si informatii vitale in ceea ce priveste asigurarile!

© ghid-asigurari.ro 2010-2022