www.ghid-asigurari.ro
Asigurarea de raspundere civila legala
Asigurarea de raspundere civila ofera acoperire asiguratului, in cazul in care acesta provoaca:
  • O dauna materiala unei terte persoane
  • O vatamare corporala unei terte persoane
  Atat timp cat asiguratul trebuie sa raspunda legal pentru fapta savarsita, asigurarea de raspundere civila vine in ajutorul acestuia de cate ori este nevoie. Aceste tipuri de asigurari pot fi incheiate atat de persoane fizice, cat si juridice. Ca si arie de acoperire, aceste polite sunt valabile atat pe teritoriul tarii noastre, cat si pe teritoriul unor tari straine. Este foarte important ca Dvs. ca si asigurat sa acordati o deosebita atentie conditiilor generale prevazute in contract, astfel incat sa cunoasteti riscurile acoperite, tipul despagubirilor, dar si aria de acoperire efectiva a unei astfel de polite.
 
Perioada de acoperire a unei polite de raspundere civila legala este prevazuta in contractul aferent politei. Este bine de stiut ca asiguratorul ofera despagubire numai pentru evenimentele care au loc strict in perioada de valabilitate a politei. In cazul in care un eveniment asigurat se produce in timpul valabilitatii contractului, insa efectele apar dupa expirarea acestuia, de cele mai multe ori se ofera despagubiri si in aceste cazuri.

Riscurile de obicei acoperite sunt urmatoarele:
  • Cheltuieli survenite in urma unui prejudiciu material sau a unei vatamari corporale provocate unei terte persoane

  • Cheltuieli acoperite si in cazul in care aceste prejudicii sunt provocate de persoane de care Asiguratul raspunde in mod direct legal (cum ar fi copiii acestuia).

  • Pagube la bunuri produse de animalele de companie care apartin Asiguratului

  • Cheltuielile care se ivesc in urma necesitatii unui proces (de foarte multe ori, sumele necesare sunt foarte mari, iar in aceste cazuri o asigurare de raspundere civila legala este foarte avantajoasa)
Excluziuni:
  • Cazurile de daune provocate de evenimente naturale cum ar fi inundatiile, cutremurul, etc. Asiguratul nu raspunde legal pentru daunele aduse unor terte persoane in urma a astfel de evenimente.

  • In cazul in care se constata faptul ca daunele suferite tin exclusiv de raspunderea civila legala a persoanei pagubite, si nu de raspunderea asiguratului.

  • Dauna este produsa de o terta persoana, fata de care asiguratul nu prezinta raspundere legala.
Bineinteles, riscurile acoperite, valoarea acestora si lista de excluziuni poate varia de la un asigurator la altul. Dvs. trebuie sa cunoasteti tot ceea ce este in contract, pentru a evita eventualele neplaceri, si pentru a sti cand trebuie sa va adresati asiguratorului in vederea cererii de despagubiri.

Clauzele prevazute in contract trebuiesc respectate de catre asigurat, astfel incat intregul proces de asigurare sa poata decurge cat mai usor. In cazul in care sunt formulate cereri de despagubiri de catre alte persoane, chiar si imputerniciti ai asiguratului, nu se acorda aceste despagubiri. Intotdeauna asiguratul este acela care formuleaza respectivele pretentii, si care mentine o buna comunicare cu asiguratorul.

Asigurarea de raspundere civila legala este un tip de asigurare care se refera strict la cazurile in care asiguratul provoaca daune materiale sau vatamari corporale unei terte persoane, si nimic in plus. Eventualele daune suferite de catre asigurat nu intra in acoperirea acestei asigurari.
RCA-Ieftin
Abonament Newsletter
Inscrieti-va la Newsletterul Ghid-Asigurari.ro pentru a primi oferte, reduceri si informatii vitale in ceea ce priveste asigurarile!

© ghid-asigurari.ro 2010-2014