www.ghid-asigurari.ro
Asigurarea de sanatate de stat
Prin asigurarea medicala de stat, care este o forma obligatorie de asigurare, va sunt garantate urmatoarele:
 
 • Controale medicale
 • Analize de sange
 • Analize de laborator
 • Diferite interventii
Toate acestea va sunt garantate numai daca si specialistul (medicul de care apartineti) sustine necesitatea acestora. Practic toti cetatenii Romaniei, care au un loc de munca stabil trebuie sa contribuie la aceasta asigurare. Limita minima de varsta este de 26 de ani. Cei care sunt angajati, beneficiaza de aceasta asigurare de regula, pentru ca angajatorul este acela care trebuie sa contribuie la asigurarea de sanatate de stat pentru angajat.
 
Persoanele care lucreaza ca si liberi profesionisti (practic nu au un angajator), sau ca persoane fizice autorizate (PFA), au posibilitatea de a-si plati singuri contributiile pentru aceasta asigurare. Medicii de familie pot avea pacienti numai acele persoane care contribuie activ la plata asigurarii de sanatate de stat.

Acte necesare pentru a va putea inscrie pe lista unui medic e familie:
 • Buletinul de identitate

 • Documentul necesar care atesta faptul ca Dvs. contribuiti la plata asigurarii de sanatate (de cele mai multe ori o adeverinta de la locul Dvs. de munca)

 • Acest document necesita stampila (viza) de la casa de asigurari ca aceasta sa fie valabila
Daca nu sunteti satisfacuti de serviciile medicului Dvs. de familie, trebuie sa cunoasteti faptul ca aveti dreptul sa alegeti un altul (este posibil numai o data la 6 luni). Puteti foarte usor accesa o lista a medicilor de familie disponibili in zona in care locuiti chiar si online. Este bine totusi, ca, odata ce v-ati ales un medic de familie sa ramaneti pe lista acestuia, si numai daca este total necesar sa faceti schimbarile de rigoare.

Principalele beneficii ale unei astfel de asigurari:
 • Tinerii beneficiaza de asigurare de stat in mod gratuit (suportat din fondurile statului pentru cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani)

 • Chiar daca acestia nu sunt angajati beneficiaza de asigurare, singura conditie fiind ca acestia sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior (universitate, cursuri Master, Doctorat, etc.)

 • Persoanele cu dizabilitati, care sunt integrate intr-un anumit grad (grav, mediu, etc), deasemenea beneficiaza de asigurare de sanatate fara sa plateasca

 • Totodata, femeile insarcinate sau cele care se afla in perioada de lauzie, si care nu beneficiaza de un venit minim garantat, nu vor plati pentru aceasta asigurare.
De retinut este si faptul ca acele persoane care au o varsta de peste 26 ani, si nu urmeaza cursuri ale unei institutii de invatamant superior dar nici nu sunt angajate, nu vor beneficia de servicii medicale in mod gratuit. Daca o astfel de persoana se prezinta la medic cu o anumita problema de sanatate, cheltuielile pentru interventii chirurgicale vor fi suportate de catre stat numai atunci cand este vorba de complicatii majore, si atunci cand se necesita interventie imediata.
RCA-Ieftin
Abonament Newsletter
Inscrieti-va la Newsletterul Ghid-Asigurari.ro pentru a primi oferte, reduceri si informatii vitale in ceea ce priveste asigurarile!

© ghid-asigurari.ro 2010-2014