www.ghid-asigurari.ro
CASCO - Cum se plateste suma asigurata
Suma totala asigurata este de obicei platita de catre asiguratorul CASCO numai in cazul unei avarii totale.
 
De aceea, este foarte important ca Dvs. sa stiti ce presupune o avarie totala, si ce puteti face Dvs. in asemenea cazuri.
  • in urma unei expertize tehnice autorizate se va constata gradul de avarie. Avaria totala a unui autovehicul presupune faptul ca acesta nu mai poate fi recuperat astfel incat sa poata circula in siguranta pe drumurile publice.

  • Se intocmeste un dosar, care este inaintat asiguratorului

  • Acesta va decide daca este cazul sau nu sa acorde despagubire (suma asigurata)

  • In cazul in care se stabileste faptul ca auovehiculul este in stare de avarie totala irecuperabila, acesta va oferi asiguratului ca despagubire suma la care a fost asigurata masina, din care se scad unele cheltuieli.

  • Cheltuielile care se scad din acea suma asigurata initiala sunt fransiza, valoarea totala a eventualelor rate pe care mai trebuie sa le platiti, si suma la care a fost evaluata masina avariata (epava practic).

  • Fransiza, este o suma din totalul sumei asigurate, care este nerambursabila. Spre exemplu, daca suma asigurata este de 7,000 Euro, iar fransiza reprezinta 10% din aceasta suma, in cazul in care se iveste o avarie totala, Dvs. veti primi ca si suma asigurata 6,300 Euro (700 Euro reprezentand fransiza, care ramane la asigurator).

  • Ipotetic, suma asigurata este de 7,000. Scazand fransiza, ratele pe care mai trebuie sa le platiti si fransiza, practic veti primi in jur de 5,500 Euro. Bineinteles sumele variaza de la un asigurator la altul, acesta fiind doar un exemplu. De aceea este foarte important ca Dvs. sa cunoasteti foarte bine toate clauzele contractuale, termenii si conditiile de acordare a despagubirilor precum si valoarea SA (sumei asigurate), a fransizei, si a ratelor pe care le aveti de achitat.

  • De obicei, asiguratorii va vor da oferta pentru autovehiculul avariat. Aceasta suma se poate ridica pana la 30% sau chiar 35% din Suma Asigurata. Este bine de stiut, ca Dvs. ca si asigurat nu sunteti obligat sa acceptati aceasta propunere. Se pot conveni negocieri cu asiguratorul, sau puteti Dvs. sa cereti o expertiza profesionala pentru a se stabili valoarea reala a autovehiculului avariat.

  • O foarte buna comunicare cu asiguratorul Dvs. este foarte importanta. Nu numai in cazul in care se ivesc probleme grave, dar si atunci cand aveti nevoie de un sfat, de o indrumare in legatura cu probleme sau riscuri mai mici.

  • In cazul in care nu acceptati propunerea asiguratorului de a va plati pentru autovehiculul avariat, deoarece considerati ca este o suma prea mica, puteti sa vindeti masina avariata prin alte modalitati (Remat de exemplu). Pe urma, veti prezenta asiguratorului documentele care atesta aceasta tranzactia, iar acesta va va plati restul. De exemplu, daca uma asigurata este de 7,000 euro urmand exemplul de mai sus, iar masina avariata este valorificata la 1,000 euro, asiguratorul va plati uma asigurata din care scade fransiza, ratele, si cei 1,000 euro.
RCA-Ieftin
Roviniete.ro
Abonament Newsletter
Inscrieti-va la Newsletterul Ghid-Asigurari.ro pentru a primi oferte, reduceri si informatii vitale in ceea ce priveste asigurarile!

© ghid-asigurari.ro 2010-2014