www.ghid-asigurari.ro
Cum functioneaza asigurarea RCA?
Polita de asigurare pentru raspundere civila auto trebuie incheiata in mod obligatoriu de cei care sunt posesori de automobile.
  Cu ajutorul acesteia, posesorul unui automobil este despagubit in cazul in care este implicat intr-un accident rutier.

La incheierea unei astfel de asigurari, posesorul automobilului va primi o polita de asigurare, o vigneta ( autocolant care se lipeste pe parbrizul masinii intr-un loc vizibil) si un document intentional de asigurare. RCA-ul poate fi incheiat pe o perioada de la 6 la 12 luni pentru autovehiculele care au fost inmatriculate pe teritoriul Romaniei.
 
Tarifele pentru aceste asigurari sunt stabilite de fiecare companie, acordandu-se reduceri de pana la 25%. Polita de asigurare RCA intra in vigoare a doua zi dupa data expirarii politei anterioare, pentru cei care opteaza sa incheie din nou asigurare cu intarziere de cel mult o zi de la expirarea politei anterioare. In cazul persoanelor care nu au mai avut asigurare RCA aceasta intra in vigoare in ziua urmatoare celei in care a fost contractata asigurarea.

Asiguratorul nu mai este raspunzator la ora 24 din ultima zi de validitate a politei. In cazul in care asiguratul doreste sa faca modificari de orice natura la clauzele stipulate in contract, are obligativitatea de a anunta asiguratorul de aceste modificari. Un alt element foarte important in cazul asigurarilor RCA il reprezinta clauza Bonus Malus.

Legislatia in vigoare prevede 14 clase de Bonus si 8 clase de Malus. Fiecarei clase in parte ii corespunde un procent anume de reducere sau de majorare a tarifului de prima la asigurarea RCA. Daca pe perioada de asigurare, un sofer nu prezinta daune in polita de asigurare RCA, acesta beneficiaza de o reducere a primei de asigurare, in anul care urmeaza. Daca, in schimb asiguratul prezinta in polita de asigurare RCA daune, acesta este penalizat prin aplicarea unui Malus care atrage dupa sine majorarea primei din polita de asigurare RCA.

In perioada de referinta este posibila aplicarea unei singure malusari, pentru care sunt luate in calcul incidentele pentru care a fost achitata cel putin o dauna de catre soferul din cauza caruia s-a produs accidentul. Din aceasta categorie se exclud evenimentele in care autovehiculul a fost folosit fara acordul proprietarului. In cazul in care asiguratul are mai multe autovehicule in posesie, clauza Bonus Malus este aplicata pentru fiecare in parte.
RCA-Ieftin
Roviniete.ro
Abonament Newsletter
Inscrieti-va la Newsletterul Ghid-Asigurari.ro pentru a primi oferte, reduceri si informatii vitale in ceea ce priveste asigurarile!

© ghid-asigurari.ro 2010-2014